onsdag, augusti 13, 2008

Tänk en lärare av den här kalibern

Varje gång jag ser och lyssnar på Pat Condell får jag en känsla av att det borde finnas lärare i skolorna runt om i världen som framförde detta budskap - alltså någon som faktiskt talar om om hur det funkar, någon som säger sanningen. Det är inte bara ämnet i sig som han pinpointar så jädra klockrent - utan själva språket. Hans engelska är en fullkomlig njutning att lyssna på - faktiskt på samma sätt som jag personligen njuter av att lyssna på alla de tusentals fina lingvistiska krumbukterna i Fawlty Towers, där man upptäcker nya lines även efter hundratals genomgångar.
Titta, lyssna och njut!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeeeesuzzzzzz, Mary and the holy ghost!

Vilken underbar, svavelosande svada Pat Condell har; med en allvarligt ironiserande ton grundad på historisk livsinsikt om ämnen som berör hela mänskligheten. Synnerligen i teorin - en teori vi i praktiken dagligen lever efter, ofta omedvetna om dess innebörd och att den i mångt och mycket styr oss och vårt agerande. Intressant.

Hans utläggning om att skriftspråket varken fungerar som skribentens tilltänkta vapen eller sköld utan istället är den strålkastare som belyser hans/hennes unkna, inskränkta och ibland människofientliga värderingar som han/hon önskar påtvinga sina medmänniskor. Sant!?
Om att all "scripture" (skrift) enbart är fiction - inget annat. Med andra ord - det som händer i t ex bloggvärlden är endast en personlig snabbutlösning med litterära förtecken. Det som sker i detta forum är onani med tankar och bokstäver - inget annat.

Jag vet ingenting om mannen Pat Condell; vem han är, vad han sysslar med yrkesmässigt eller vilka preferenser/referenser han har politiskt, sexuellt eller ur vilken livsåskådning har bottnar. Men han djupnar. Både intresse- och underhållningsmässigt. Dessutom är det svårt att slita blicken från denna glasögonprydda, vardagliga man i kort frisyr, orerande med tittarna i ett samtal som inte är ett samtal i dialogform - även om vi i vår hjärna nickar bifallande, slänger in uppskattande kommentarer och blir god vän med Pat.
Efter en snabbkoll på nätet fick jag fram: "Pat Condell (born November 1, 1951) is an English stand-up comedian, writer, and Internet personality. An outspoken atheist...". Fine, he got me.
Monologen på nästan sju minuter kör han utan stopp - ingen skymt av "cue-card-läsning". Denna show måste han kört hundratals gånger och sitter som en fastcementerad smäck.

En av mina favoritstycken kommer 5:59 i klippet då Pat förkunnar:
- If you got a head full of scripture, then what you've got is a head full of ideas that has stopped growing. That would be a head of dead ideas then... and you have no right to have those ideas respected or taken seriously, you're simply not entitled to it!
And you've certainly got no business using them to tell other people how they should live their lives because you don't know anything."
Eller hur, ha ha ha...

Tack Abbey för att jag fick vetskap om denna underbart underhållande prost.

If we are that way inclined...

Semla

Anonym sa...

"Mucho burro ali! Ariba! Ariba!"

Erica sa...

ja shit, tänk om man hade haft honom som lärare, det hade blivit mycket mindre skolkande från min tid på gymnasiet då...

btw så är teckningen på dig spot on, cool! Vem har gjort den?

Anonym sa...

Sanningen är aldrig objektiv, däremot vad ett flertal personer tolkar in av ett budskap och sedan håller för sant är väl detta ett exempel på.

Locket

Anonym sa...

tycker inte man skall skoja om så allvarliga saker som religion... visst kan jag förstå att man kan skaratta åt somliga saker men inte åt en sånn´som gud å så...

gud älskar dig! det vet du!

// agneta, pastor, gbg