måndag, juli 19, 2010

Världens Sista Land

Jag har precis sett det sista avsnittet av Fredrik Lindströms helt formidabla programserie – ”Världens modernaste land”.
Jag har sett hela serien – bara för att klargöra den lilla grejen också…
Till hjälp och sidekick har Fredrik använt sig av historikern Peter Englund som verkligen sätter sköna svenska standardnormer i ljuset, både i nutida och dåtida speglar.
Fredrik Lindström har fantastiskt känsliga ”känselspröt” vad gäller svensk mentalitet och lyckas, tycker jag, oftast sätta en svenskt genuin känsla på vad som pågår i det här landet, vad vi som folk tycker och vad vi tycks ha gemensamt.
Min nya idol är dock Peter Englund (jo, jag har läst honom tidigare men inte hört honom tala) som inte blundar ett ögonblick för det ”genuint svenska” och, som tvärt emot alla andra tyckare, faktiskt försvarar det som vi, här – eller vad man nu skall kalla det… i detta nu, kallar för; svenskt.
I seriens olika avsnitt har man fått tagit del av en rad, ähum, svenska individer – alltså människor som härstammar från andra länder och kulturer men som nu bor och lever i Sverige, som har fått ge sin bild av svensken och Sverige i allmänhet.
Många beskrivningar av Sverige och svenskens mentalitet av dessa människor kan möjligtvis på ytan te sig sanna och igenkännande – men de är, precis som så många andra floskler – helt osanna, eller åtminstone; oriktiga.
En massa exempel har radats upp, då jag suttit och nickat igenkännande och hållt med i beskrivningarna – men ännu fler gånger har jag, skakande på huvudet, sagt högt; Nej, du har FEL!
Bara för att ta ett exempel (jag skall ta ett ytterligare exempel lite längre fram i texten); detta med att ställa sig i kö.
I, vad som tycks, resten av världen, är det en styggelse att ställa sig i kö. Att ställa sig i kö är vad som ter sig för resten av världens folk, att inordna sig i ett statligt system, att underordna sig en regerings utformande av lag och efterföljande – ett socialistiskt utformande av mänskliga rättigheter inordnat system av ordning och lydnad.
Det var så inihelvete skönt, när Peter Englund fick frågan om vad han tyckte om detta och svarade; Vad finns det för alternativ…? Och fortsatte; Kösystemet är ju det enda demokratiska system som finns att tillgå – det är ju det enda riktigt rättvisa sättet att ta sig ”in genom en dörr” när flera människor står utanför dörren.

Alltså; allt fler ”svenska” människor tycker; svensken står i kö, därför att staten har sagt att man skall göra det… FEL!
Att svensken står i kö beror inte på att staten har lagt ett påbud att man skall stå i kö, utan detta beror att man i gemenskap bestämt att det är rätt och riktigt att den som väntat längst skall få snabbast väg in genom dörren… ganska enkel matematik, eller hur?
Detta kallades förr för sunt bonnförnuft – en serie ganska enkla regler för hur folk borde bete sig i större samlingar än tre personer – en serie enkla regler som folk fick i modersmjölken upp till i början av 60-talet – men slutade abrupt därefter.
En liten sak som ofta tas upp i serien (Sveriges modernaste land) – och här kommer exempel två (kommer du ihåg att jag skulle ta upp två exempel…? Nej, såklart inte…!) är svenskens oerhörda rädsla, eller respekt för de som regerar – svenska regeringen.
Exempel två, från programmet: En spansk-svensk kvinna, som bor i sverige, säger; Det är så konstigt, ett helt svenskt folk och regering kan utesluta och avsätta en regeringsmedlem på grund av att denne har köpt en ask Toblerone på ”statens” kontokort… I Spanien, där jag är uppfödd, är det inga konstigheter om någon regeringsman köper något – utan att någon vet om – eller bryr sig om från vilket konto det är taget…

Det är JUST DET – Här i lilla Svedala – sätter vi oss nämligen upp mot överheten (hitintills), utan att rädas, vare sig politiker eller polismaktens vedergällningar – vi blundar fanimej inte för att avsätta en jävla kärring som vågar köpa en kockelabit på vår bekostnad – Här skall inte köpas vare sig kockela eller något annat som inte är godkänt av det ”arbetande folk som har subventionerat hennes kort” – utan hennes jävla kreditkort skall användas till enbart det som gagnar den svenske medborgaren!
Sverige är antagligen det sista landet i världen där folk inbillar sig att de som är valda skall göra vad som är rätt och riktigt, och vågar kritisera och avsätta de politiker som dabbar sig - naivt möjligtvis - men ändå rätt.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Word! (lägger en länk till din blogg från min Ansiktsbok.)

Mvh Svenningsson

Anonym sa...

Visst, Burgy! Köandet är ett mått på rättvisepatos om nåt. Jag var i Kina för tre år sedan och där stod man glatt sist i kö hos KFC, eller någon annan sylta som säljer köttsemlor. Mitt för mina ögon ställer sig någon kines (fanns gott om dem) helt naturligt framför mig utan att bry sig det minsta. Jag var förvanad innan om detta, ska vi säga, kulturella beteende. Fenomenet upprepades varje gång jag var i en kö under min semester. Min uppfostran/hyfs förvägrade mig att köra med samma stil,de kunde ändå ingen engelska och de var i majoritet. Jag tog "seden" där jag befann mig, helt enkelt. Det intressanta i kråksången är ju att i Kina är det ju staten om någon som styr och ställer (till det) för medborgarnas bästa och borde ju då uppmana till att man ställer sig sist i kön, i Mao´s och de andra socialisternas sanna rättvisetänk, men ack nej. Alltså har du en klar poäng här, Burgy. Staten kan alltså inte (vet inte om de har försökt just detta i Kina) påtvinga något som varit kulturellt betingat sedan den första mingvasen såg dagens ljus. För övrigt ett väldigt bra program som du refererat till. Långt meddelande för att vara Locket, vad är det som händer?

Locket, snart på Sardinien

roma sa...

Det där med Tobleronen... tydligen hände det långt innan det "uppdagades", lämpligt nog för att förhindra att Sahlin blev partiledare efter Ingvar Carlsson. Media låg alltså och tryckte på detta för lämpligt tillfälle. I det här fallet tycker jag svenska folket enbart påminner om en korkad mobb som gläfser som det dirigeras ovanifrån. Av alla politiska affärer är det här den löjligaste, jävla trams helt enkelt. Den typen av "svenskhet" tilltalar då inte mig. Tror nog att den kan filas in under svenska avundsjukan, eller Sandemoses Jantelag: "tro inte att du är någon".

Locket, Sardinien! Molto bene! Lyllos!

Max sa...

Jo, jag håller med dig Roma - men, detta med just Tobleronen är bara ett litet exempel - och det exempel som figuren i programmet drog upp för att visa hur "petig" svensken kan te sig i vissa människors ögon.
I stort set varenda människa i varje land "gläfser" som det dirigeras ovanifrån... och det är inget jag applåderar - tvärtom! Andemeningen i det jag skrev är att svensken åtminstone - i ganska många fall - reagerar när de "folkvalda" gör en tabbe och inte räds att kritisera maktens ställföreträdare. Till exempel tror jag att en sådan som som Berlusconi (stavning...?) skulle blivit hyfsat kortvarig i just Svedala - vi hade helt enkelt inte låtit en fullfjädrad psykopat, åtminstone inte en så tydligt utalad psykopat som han är, sitta speciellt länge.
Så, för att knyta ihop det hela - och som framgick ganska tydligt i programmet - är det tvärtom så att svensken faktiskt, i många fall, inte är den bugande bonndrängen som står med mössan i hand och tar order - utan har en hel del kurage när det gäller. Detta är vad hela programserien har handlat om i mångt och mycket - och varit väldigt bra på att illustrera.
Däremot var det bara jag och en handfull till som inte vände oss i sängarna och sussade vidare när ett globalt rökförbud infördes - då var 99,99% av alla svenskar just de lydande bonnläppar som så många andra länders människor tycker att vi är - det är den politiska affär jag tycker andas mest trams!

roma sa...

Rökförbudet! Se där! Japp, då ska vi se... : )

Det nog så att de 99,99% som sussade vidare gjorde det för att rökförbud eller inte var fullständigt likgiltigt för dem. Röstar du i kyrkovalet? Inte? Det finns nog de som tycker att det är ytterst viktigt, långt viktigare än rök eller inte på krog.

Svensken som bugande bonndräng... hur visade du ditt missnöje med politiker som sedan fått gå? Jag har inte gjort ett smack, jag känner nog ingen som agerat kring någon politiska affär. Man har läst/hört/tyckt (på sin höjd) och that's it. Hur upprörd blev du att Littorin köpt sex? (Personligen rör det mig inte i ryggen.) Men varför dyker det upp nu, lagom till valet? Fyra år gammalt? Nä, det är makteliten som rensar och sållar bland sina egna av anledningar bara de själva känner till, svenska folket sitter bara på åskådarplats.
När det gällde Sahlin handlade det om inför ett internt sosseval, alltså ingen som svensken i allmänhet kunde påverka. Det var makten själv, även sossar, som inte ville se henne som statsminister vilket automatiskt skulle blivit fallet. Nu kommer ett riksdagsval och då finns det betydligt viktigare anledningar att rösta bort sittande regering för än att Littorin haft olämpliga knull för sig. Men om den skulle falla på just detta med Littorin så agerar svenska folket fortsatt som en korkad mobb. Littorins egna politik är en långt större anledning. (Kanske just därför avslöjandet kom just nu. Det är trots allt månader till valet och folk glömmer fort.)
Hade det funnits något i det här att svensken "ryter till" hade hela nuvarande regeringen fått avgå sedan länge med allt fusk de har med sig i bagaget, från TV-licencer till anlitande av svartjobb t o m Borg och Reinfeldt anlitat.
Du nämner Berlusconi (vars verkliga maktplattform är att han i stort sett äger Italiens massmedia) med det mest skrattretande är väl ändå att vi har en vapenvägrare som försvarsminister? Jag vet inte hur pass duglig han är men själva upplägget! Vad säger svenska folket om det...?

Så min konklusion är (såg inte programmet) att svenska makteliten har interna regler som ska följas, annars åker man ut i kylan. Det har, så vitt jag förstår, inget att göra med den stora svenska allmänhetens agerande. Men kanske sättet det sköts på som ger en chimär av att det är Svensson som agerar...

Max sa...

Japp, jag håller med dig till 100%!
I programmed kom dock en massa floskler från människor som inte är svenska om att svensken är ovanligt tafatt - min enda känsla över detta är att vi inte, som de, låter en sådan sak som att t.ex. Berlusconi sätter på tolvåringar till höger och vänster passera - helt obemärkt iallafall. Det var det enda med det lilla Toblerone-exemplet ovan...
Sedan vet ju både du och jag att människor i allmänhet inte har det minsta att göra med vilken "färg" som sitter vid makten eller hur de interna turerna går i regeringsfrågor. Detta därför att det inte finns några olika politiska riktningar alls - bara olika "färger" så att folk inbillar sig att de kan göra egna val. En kabal styr all politik globalt - det finns inga val, och hade det funnits det måste jag säga att folk är utomordentligt korkade - om vi tittar på hur det ser ut i världen. Har vanligt folk självmant valt de politiker som styr idag - nej, såklart inte!

Själv har jag gått ur svenska kyrkan - vilket varje normalt funtad människa borde göra - så hur de väljer i den sekten är mig fullständigt egalt.

Visst, det är mycket svårt att aktivt agera och motsätta sig politiska beslut och på någon vettig väg göra sin röst hörd - men du, Roma - jag har startat en blogg där jag skriver lite då och då - det är ett litet sätt att skapa, iallafall, någon liten ring på vattenytan...

roma sa...

Problemet är väl, för politiker, att så många viljor måste lyssnas till, så många hänsyn måste tas. Det blir varken hackat eller malet. Resoluta politiker/personer som typ Persson och Palme kallas översittare, de får ju fortfarande på nöten trots att de är historia. Vem hör något om Ullsten? Fälldin?
Jag tror att man som politiker kan komma full av idéer och entusiasm för att i maktposition slipas ned av hänsyn och omständigheter i de egna leden man själv kanske inte sympatiserar med.
Så det väljande folket är nog inte korkat i detta fallet, utan politikern, som tror att han/hon kan genomföra alla sina briljanta, banbrytande idéer utan inre och yttre motstånd och till sist, anpassning. Kallas visst demokrati. Stå sist i kön och tro inte du är någon. Så det kanske har sin funktion ändå, om man får tro programmet du såg.

Boktips förresten: Nick Kent - Apathy For the Devil. A 1970's Memoir.

Max sa...

Jodå, jag håller med dig igen... men, korkade politiker väljs av korkade människor.
Att ställa sig sist i kön är demokrati - det handlar inte om att tro att man inte är något utan det handlar om att man, utan att tänka på sin egen persons måsten, låter den som väntat längre få gå före - medmänsklighet och respekt.
"Kösystemet" är ett förenklat exempel enbart, men funkar ganska bra som tankemodell.

roma sa...

Självklart menar jag inte att man ska knô sig före i kön men vårt kösystem funkar tydligen inte i länder som inte lyder under Jantelagen. Så vad är bra och vad är dåligt?

Max sa...

Tror inte man direkt kan säga att det ena eller andra är bra eller dåligt... Men, att det ses som en underkuvad handling att t.ex. ordna sig i en rättvis kö, tycker inte jag är särskilt "bra".

roma sa...

Visst, vår typ av köande är hyfs och inget annat. Det är bara en reflektion jag "gjort", alltså med kö och Jantelag. (Locket, alltid med stil, ska ha en stort plus för att han i Kina inte tog efter kinesernas ohyfsade vanor.)

Jag är heller inte bekväm med att svensken karaktäriseras som tam och mesig. Kanske är temperaturen här upp i norr så pass kall under större delen av året (vilket alla fall hämmar vårt sociala umgänge) att det håller oss mer "coola" och avvaktande?
Kanske är det lättare för de i typ Medelshavsländerna att ha hett temperament, då man snabbt kan göra sig av med den mentala irritationen. En behärskad (svensk) person lassar inte av sig på samma sätt, tvärtom samlar på sig, vilket gör att man till slut kan få tuppjuck över en Toblerone.

Lustigt, vi har samma uppfattning rakt av här, ändå debattera vi. Vi borde bli politiker. : )

Max sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Max sa...

Det var då glödheta kö-helvete - jag stavade fel.. var tvungen att ta bort... så, här...;

Visst, det nordiska - det "kalla" har ju alltid varit ett hett ämne (kul va?) - Fan, vi skiljer ju t.o.m. på olika "typer" i sverige - skåningen som jovialisk, nästan danskt frodig - göteborgaren som vitsig dummerjöns, stockholmaren som världsvan glidare med alla rätt på tipset och norrlänningen som långsam och tyst - dessutom kategoriserar vi finnarna som iskalla knivmördare och norrmän som idioter.
Jag säger som Basil Fawlty när han upptäcker att den inhyrde grekiske kocken är håmo och stöter på Manuel, och blir asfull i vredesmod över att Manuel avisar honom; - Right, he's greek - they invented it, didn't they!
Dom kan gå före i kön bäst fan dom vill nerigenom - I don't give a flat flying fuck. Dom kan hålla på med tjurfäktningar och knulla varandra i arslet hela nätterna igenom - jävla matadorpussys. Kom hit upp till höga nord så skall jag visa vad man kan göra med en cape och ett svärd!
Jag kan ställa mig i kö om det är på det viset...?

Anonym sa...

Lite sent ute:-)

Du träffar rätt som vanligt Mats!

Har tittat på denna underbara programserie igen och kan bara som du redan påpekat att Englund är suverän.

Vill bara påpeka att toblerone affären handlade om över 50 000:- i privata inköp och inte om en chokladbit.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobleroneaff%C3%A4ren

/c90

roma sa...

Hm, det hade jag faktiskt glömt. Det är ju trots allt 15 år sedan. Jag får nog revidera min "trams"-stämpel. Dock tror jag att de flesta glömt de 50.000 och bara kommer ihåg som om det bara vore en Toblerone. Affären framställs t o m i programmet som så (vad jag förstår-inte sett). Något som även utlänningar verkar tror då uppenbarligen. De kanske hade haft en annan uppfattning (om oss) om de visste att det handlade om drygt 50.000?

Max sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Max sa...

Njaee.. i programmet tittar man på de ofta förekommande fördomar som folk från både utlandet och sverige har om svenskar - analyserar dessa och kommer med olika förklaringar till hur det kan ligga till.