torsdag, mars 05, 2009

Popcirkus, Apan, Salem och Olle

Njaaaooo... SvT vill ju så väl med Popcirkus men gör som man brukar då det gäller musik för... yngre - man lallar med publiken på ett ganska trist vis.
Musikministeriet har dock lite stuns. Nu senast tuttade man ihop sveriges störste rockhjälte Owe Thörnqvist med en figur som kallar sig Darin och det var en upplevelse som fick mig att vrida mig i soffan. Owe vet ju hur en slipsten skall dras medan han Darin mest såg ut som en treåring som undrar vad Jultomten egentligen är för en varelse... ja, jisses - det är synd om barnen och deras musikupplevelser idag. Och - JA, det var bättre förr!!!
Men, tillbaka till Popcirkus. Om man jämför med ett engelskt musikprogram (har tyvärr glömt namnet) som leds av Jools Holland och går på kanal 9, blir det uppenbart hur taskigt SvT siktar och skjuter. Hollands program bjuder tittaren på musik, ograverat med fantastiskt ljud, korta, rappa presentationer och någon mycket kort hållen intervju - musik helt enkelt. Popcirkus måste givetvis ha två programledare. Jag har stor respekt för både Luuk och Sinding-Larsen, men Popcirkus tycks handla mer om programledarna än om musik. Däremot är Apan (som man redan för ett par år sedan garvade åt på YouTube) klockren. Den killen skulle kunna vara programledare istället. Nu är det musik-korsord, fikapauser och... musiknyheter... Som om kidsen idag inte håller koll på stuffet själva.
Måste också undra över varför man på SvT envisas med att filma "artyfarty"? När ett band lirar vill åtminstone jag se de som står på scenen, inte närbilder på en hand som håller i en trumstock, en näsa som fyller hela bilden eller en klisterlapp på en förstärkares baksida. Men, det är ju klart - programmet riktar sig till en ung publik och då måste det ju filmas så där fräsigt och ungdomsknepigt, snabbt, flackigt och otydligt - så att man blir uppretad och känner en sjösjuk ångest.
Nåväl - det bästa som hänt i musiksverige på senaste år måste ju vara Salem Al Fakir - vilket musikgeni.
Sedan gick det en fantastisk dokumentär om Olle Ljungström på TV igår (här är SvT förbannat bra!). En person och artist som jag fick revidera min uppfattning om. Jag gillar Olle!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Idel sanningar av Dr. Abby. Brukar också kolla in Jools-programmet på kanal 9 med god aptit. Den där Ljungström är inte heller så dum, kan rekommendera CD:n "Världens räddaste man" från tidigt 90-tal. Förresten, korsades aldrig Strasses och Reeperbahns vägar någon gång under det glada 80-talet. Har du ingen liten anekdot att pigga oss med i väntan på våren?

Locket

Anonym sa...

Jag såg också dokumentären om herr Ljungström och kom att tänka på den fantastiska dokumentären som SVT visade för några år sen, om Shane MacGowan. "If I should fall from grace", tror jag att den hette.
Där hände något som jag aldrig trodde jag skulle göra: jämföra Olle Ljungström med Shane MacGowan! Ur led är tiden.

Anonym sa...

Jools Hollandprogrammet heter "Later" om jag inte misstar mig helt. Grymt avsnitt igår kväll med bla. Spiritualized, Robert Plant-Alison Crause mfl. Satt och lekte med tanken på en Svensk morsvarighet, kunde blivit grymt....

Axlid

Anonym sa...

Hade inte något av kulturprogrammen på SVT ett inslag där man sammanförde två artister som fick tre timmar på sig att skriva en låt tillsammans? Jag minns att Staffan Hellstrand satt och muttrade tillsammans med någon ung, pianospelande tjej och de skrev en låt som handlade om Montgomery Clift. Det var ett ganska intressant inslag som jag gärna hade sett i längre version.

Anonym sa...

Hej Lobotomi!
Håller med Mutter Maxy när han beskriver SVT:s pop-tv. Popcircus verkade lovande på pappret, något som inte riktigt är lika bra i sändning. Mycket upp till akternas liveprestationer; från nervösa, tv-debutanter (ofta tjejband/artister - kan det vara så att herrar programledare...) till de proffsigare konstellationerna. Vissa riktigt bra band som tyvärr inte alltid kommer till sin rätt i tv-rutan. Här vilar ansvaret tungt på bildproducenten - något som Abbey redan beskrivit som artyfarty-blippande (eller något liknande - med all rätt).
Gillade A Camps version av Bowie's Boys keep swinging; Nina Persson & Co gillar att lira live, helt klart!
" - Nu har hon också lärt sig att sjunga", som en Strasse-producent uttryckte det om Ninas vokala insatser.

Musikministeriets "duettduell" á la Thörnquist och Darin är ingen dum idé - på pappret! Såg det tyvärr inte själv men det krävs att artisterna kan samlas kring något nytt, oväntat och att de får lite tid att umgås, syna och kanske gilla varandra. Oldsbergs inlägg om att skapa nytt material är inte dumt, alternativt att köra bortglömda covers i helt obundna tappningar. Kanske både och - gammalt och nytt! Här skulle det kunna bli en riktigt bra produktion som skulle kunna resultera i en sjysst duett-platta lagom till jul (+ dvd, så klart).
Nä, pop i tv är ingen walk in the park(life) - förslag på produktionsidéer på nästa träff?
Tycker att Sinding, Luuk, Lokko, Schyffert m fl kör ett nytt program; Musikakademien (kolla, "kaka" på mitten) där deras ofta förnumstiga nördkunskaper kan blomma ut i frihet. Kravet är dock att det är tittarna som bestämmer innehållet/ämnerna/artisterna etc. Mailas in, redaktionen förvaltar och därefter sitter 60-tallisterna (moi aussi) i popstudion och levererar popkunskap.
Trist?
Javisst!
Skulle jag titta?
Javisst!

Boys, in med var sin programidé - pronto!

Semloque

Max sa...

Aaahhh, lite liv i luckan - härligt och roligt att ni trivs!
Vi måste bara träffas nu och dricka sprit - gärna samtidigt och på en redan innan förvald plats. Bröderna Fettisdagsbulle, Herrar Semla och Locket har jag bara lyckats träffa när de har ett antal mil mellan sig. Låt mig och några till vara grädde och mandelmassa mellan era "kroppar" så kan vi bulla till det riktigt duktigt!

Anonym sa...

Samla, förslaget att kombinera de två momenten: att både skriva nytt och göra bortglömda covers i nya arr skulle ju kunna bli rätt underhållande. Om Carloline af Ugglas lyckas tjäna miljoner på ett skitprogram som "Körslaget" så borde vi väl i alla fall kunna skrapa ihop tillräckligt så att det räcker till en fylla med detta förslag?

Anonym sa...

Tjenixen!
I'm game - skakar gärna fram några skojiga konstallationer/förslag till nästa guttas - något som med fördel kan ersätta de gamla quizzen?
Efter det att vi sovrat förslagen så skickar vi in vinnarna till Bert, Settman, Kronér m fl.
Går att göra.

Semloque

Anonym sa...

Producent Torsten producerade allt (?), mycket i egna studion mellan Göteborg/Mölndal. Jag bor väldigt nära och är "besviken" att jag missat Olle "in the hood". :)