tisdag, mars 27, 2007

Chippad och Dippad

Jag var på Backaplan häromdagen (för alla utomskärs; detta är en stor plats med massor av affärer, ett jättelikt utomhusköpcenter) och behövde ta ut lite pengar ur någon av de otaliga bankomater som finns på detta enorma område. Inte en enda av bankomaterna fungerade.
Nu vet du vad som komma skall - det är ju jag som skriver, eller hur?
Att bankomaterna inte funkar är ytterligare ett av de fantastiska knep de som bestämmer tar till för att lura folk att bli ännu mer lurade.
Innan var det långa bankköer. "Aha, gillar ni inte det skall vi fixa fram bankomatkort så kan ni hämta pengar ur bankomater. Det är i och för sig lika långa köer till dessa och tar ännu längre tid än att köa på banken - sedan är det inte helt säkert att de är öppna eller fungerar heller... men ni bad om det, så varsågoda..."

Många bankomatkort fungerar även som betal- och kreditkort. Det passar ju utmärkt för då kan man även se vad och var människor har handlat - och ha koll på det, samt i ett initialskede starta masskontrollen med att t.ex. skicka direktanpassad reklam.

Så långt ganska oskyldigt, men ett bedrägeri måste börja med att se ut som en tjänst, en välgärning.

Att ha ett kort är inte nog. Detta kan ju tappas bort eller läggas hemma - och då blir ju kontrollen så mycket svårare att ha perfekt statistik på. Korten måste alltså alltid bäras med. Men kort är ju något otympliga trots att de är förhållandevis små.
Vore det inte käckt att ha kortet som ett pyttelitet chip under huden, i underarmen t.ex? I chipkortet kan all bankinformation kodas in, samt all annan information om din person; sjukdomar, hälsotillstånd o.s.v. Dessutom kan ett övervakningssystem kodas in där man kan se exakt var du befinner dig och när. Allt du handlar och var kan registreras. Det vore väl toppen? Kontanter behövs inte och du behöver framför allt inte TÄNKA så mycket själv.

Nå, hur skall man nu få folk att VILJA ha detta? Jo, för att tillhandahålla en lösning måste man skapa ett problem. Detta är regel A1 i den politiska boken.
Problemet; Korten finns men är jävligt krångliga att använda och att ha med sig. Skall man ta ut pengar på en bankomat går detta oftast inte och går det tar det en ofantlig tid då du ALLTID måste köa. Skall man handla med kort är det fortfarande så att det är förknippat med en hel del bök och känns ofta lite krångligt - och tar TID.
Kort av olika slag är dessutom väldigt lätta att förlora och är oerhört osäkra. Tjuvarnas paradis!

Problemen med kort kommer bara att öka - folk kommer inom kort att kräva att få ett enkelt, säkert sätt att hantera sina pengar. Varför inte ett litet enkelt ingrep, som att vaccinera sig, så är saken biff. Ett chip i armen löser ju alla problem.

Mig kommer de att få chippa under mycket starka protester och bråk, men jag tror faktiskt inte jag har något val...
Här är en framtidsvision som finns redan idag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser ditt bekymmer som ett i-landsproblem och förstår inte problem eller bök i att betala med kort. Det som däremot är ett problem är att det inte är ett säkert sätt för individen att kunna skydda sina resterande tillgångar efter att ha handlat med kort. Jag blev själv robbat av en kortsvindlare på närmare 7.000 pix för ett par år sedan. Visst fick jag tillbaka pengarna efter polisanmälan och ett par bankbesök. Men det som var märkvärdigt var att banken aldrig kommunicerade med mig när man kompenserade min förlust utan det kunde jag lumpvis upptäcka efterhand på mitt saldo. Min slutsats är att bankerna helt enkelt räknar med ett visst läckage i systemet och kompenserar i det tysta för att det lönar sig, istället för att investera i ett säkrare system för den enskilde fattige kunden.

Locket, allt annat än glad

Max sa...

Nja, njo, njä och njasså :-)
Men när du får en skrivelse i brevlådan att det är dags att gå och ta den STOOORA sprutan och dom inte tar No for an answer, då är det redan försent, I-land eller U-landsproblem... Fokk, yo kno wot I mean, Lock!
Jag tänker vara MYCKET besvärlig, så det så!

Anonym sa...

Varför inte ha sitt Visa Gold, Mastercard o American Express redo under förhuden!

Alltid redo!

Anonym sa...

Du vet vad att vara besvärlig leder
till, antingen blir du hjälte, en lex Abbey, eller så försvinner du, en lex Hoffa-Abbey...bara så du vet!

Jim Locka

Anonym sa...

Chippet har ju redan gjort entré i våra husdjur....jättekäckt att ha koll på vad vi har våra husdjur i fall dom springer bort...ehh
näst på tur är nog bäbisar(som kan krypa eller gå) samt förbrytare....som inte har nåt val....
enalldeles utmärkt idé (OBS! IRONI) så att mörkrets hantlangare
kan få igenom sin mindkontroll till 110% och sakta men säkert ta över hela rubbet...
Törnrosa sömnen har kommit för att stanna.....tydligen

Mijaloo