fredag, januari 12, 2007

Skräpmat är nyttigt, sådetså.

Har läst om en undersökning på Linköpings Universitet där man låtit en grupp skol- och gymnasiebarn äta sig proppmätta på hamburgare och pizza under en tvåveckorsperiod. Visst, det förekom smärre viktökning, sömnsvårigheter, andningsbesvär, koncentrationsproblem och diverse annat skumt, men, det är inte detta som ligger i fokus i undersökningens slutnot.
Vad som blåses upp i rubrikerna är att skitmatsdieten ger barnen upp till 20% mer nyttigt HDL-kolesterol i blodet, alltså bättre än om man skulle inta blodfettsförbättrande mediciner.
Kanske är det så att barnen, från början, inte har ett uns HDL-kolesterol i blodet? Därav förbättringen?
Vad som är det läskiga är att det är en ytterst marginell bisak som läggs i framkant, alltså en bieffekt som man kan bortse ifrån. Signalen är uppenbar; Ät mer skitmat, det är nyttigt för blodet och din kropp, fortsätt att sova, bekymra er inte och tänk inte så mycket.
Vad kommer härnäst? Kanske; Stor undersökning visar att konstant mobiltelefonanvändade gör att man talar mer i mobiltelefonen och lättare når sina vänner. Bieffekter; telefonräkning och SMS-tumme.
Eller; Nu står det helt klart att Kärnkraft ger energi i form av elektricitet. Bieffekt; visst avfall som bör processas om drygt 100.000 år.
Ett ganska intressant program på TV nu är Jamie Olivers nya show om brittisk skolmat. Jamie gör en behjärtansvärd insats för att försöka förbättra maten som skolbarnen får (köpa). Och, det handlar enbart om ekonomi. Hur Jamie än försöker är det stört omöjligt att förmå föräldrar och myndigheter att släppa till ett endaste extraöre, eller ens intressera sig.
Jag tror tyvärr inte att stjärnkocken kommer att lyckas. Det ingår inte i den stora maskinens verksammhet att förse sina undersåtar med människotjänlig föda. Fördummningen och nedgraderingen av samhällets massa rasar fram på allt högre växlar, i USA, England, Sverige... och så vidare.

1 kommentar:

Almse.D sa...

Håller med om det mesta. Dock så har ju Mr Oliver gjort vissa framsteg och fått den brittiske hälsoministern till vissa eftergifter, men det är fortfarande en bra bit kvar tills man kan kalla det en strukturförändring inom den brittiska matbespisningskulturen.

Almse D