fredag, augusti 18, 2006

4:3

Det borde numera vara ställt bortom allt rimligt tvivel, åtminstone för de med en något exklusivare blandning än murbruk i huvudet, att mobiltelefoner är livsfarligt att använda sig av. Vad det borde vara totalförbud för, på ställen som krogar, bussar och allmänna platser, är mobiler och inte tobak. Jag menar nu givetvis ren tobak och inte cigaretter som givetvis är farliga i viss mån, men inte på grund av tobaken utan de hundratals tillsatser som finns i denna - undrar varför?
Om man skulle kunna avlägsna tillsatserna i cigaretter och dessutom få bort alla tusentals miljögifter i luft, mat och dryck skulle det vara intressant att se statistik på till exempel lungcancer.
Nåväl, en mycket, mycket större hälsorisk är TV-apparaten som fullkomligt förslavar och fördummar människor på ett långt mer djupgående plan. De subliminala signaler som ständigt tillför hjärnan order om att inte tänka själv, att äta och dricka ren skit kommer snart att ha passiviserat en hel planets befolkning, låt politiker och regeringar bestämma över din vardag och ditt liv, fortsätt glo på TV!
Visst, det är jävligt skönt att sätta sig ner och slötitta på dumburken nån gång då och då. För min del är TV perfekt att se bra filmer på. Nu för tiden kan man ju faktiskt inte gå på bio längre. Vem vill sitta mitt i en apskock som gapar och skriker, kastar godis och popcorn överallt, och försöka se en bra film? Nej, självklart är bio bäst hemma.
Då kommer vi till ett problem, nämligen bildformatet. Vi som införskaffat en hemmabioanläggning med dvd-spelare och 5.1-sound behöver oftast inte bekymra oss om bildformatet, ty dvd-skivans innehåll är så beskaffat att man faktiskt i de flesta fall får se hela filmen (bilden).
Dömda äro de som fortfarande använder sig av vhs-bandare eller är så inihelvete korkade att de försöker se en film sänd av någon av TV-stationerna. Här vill jag dock ge Sveriges Television en eloge, för de sänder ganska ofta filmer i rätt format, alltså i en ratio av 16:9. Det är förvisso inte riktigt hela filmbilden som kommer med, även i detta format, men ändå hyfsat nära 100%.
En vanlig, gammaldags TV har en bildskärm med ratio 4:3. Ett ganska fyrkantigt och oharmoniskt bildformat som inte lämpar sig för filmvisning, därför att filmer (om vi bortser från gamla stumfilmer och filmer med en ålder av sisådär 50-60 år) inte har formatet 4:3, utan är långt "bredare".
Det finns olika tekniker för att "få in" en vanlig film i TV-rutan. Ett ovanligt, men förekommande vis är att trycka ihop filmen på längden, men detta får till följd att bilden blir avlång på höjden. Ansikten, människor, ja, allt blir liksom avlångt och mycket konstigt att titta på. Det mest förekommande sättet är vad man i branschen kallar "Pan Scan", som går ut på att man kapar bilden i sidorna. Man har alltså folk som sitter och panscannar fina filmer för TV-bruk. Det går till så att man har hela filmen, alltså 100% av den, i en monitor och sedan för man en "ruta" i formatet 4:3 (vanligt hederligt TV-format) fram och tillbaka över filmens bildyta. Det som hamnar i 4:3-rutan är det som man får se i den totala TV-bilden.
Låt oss ta en dynamisk scen där två skådespelare, så att säga, befinner sig i varsin ände av filmbilden. Då får Herr Panscannaren som sitter och redigerar filmen för TV-bruk, föra sin ruta från den ena skådisens ansikte till den andre när de har sina repliker. Ett mycket pinsamt exempel på detta är när man har en scen filmad genom en vindruta på en bil. Oftast är hela den breda vindrutan i bild och man kan obehindrat se de båda skådisarna framföra sina repliker, men icke sa Nicke i 4:3 TV-format, då "glider" panscanningen från den ena till den andre och oftast blir det nästan komiskt då man inte hinner panna över till den som talar utan liksom fastnar på en skådis när han talat färdigt och man bara hör den andre. Om det är snabba replikskiften tar panscannaren det säkra före det osäkra och låter 4:3-rutan ligga mittemellan skådisarna. Resultatet blir en bild på bilinteriören i mitten och två halva ansikten i vardera kanten på 4:3-rutan… fantastisk TV-bild!
Detta förfarande är att likställa vid att man på musik-cd:s, för att få plats med ljudbilden i högtalarna, kapar av, tja, låt oss ta de otroligt onödiga gitarrsolona i en låt, eller varför inte allt baslir, det hörs ju knappt ändå. (Ibland skulle jag nästan önska att man kunde "ljud-panscanna" bort vissa sångare från en del cd-skivor…) Men detta är ju givetvis helt otänkbart i musiksammanhang - dock inte när det gäller film!
Vad tycker regissörerna om detta egentligen?
Hursomhelst, SVT, och i sällsynta fall, en del andra stationer sänder nu ibland film i sitt rätta format, alltså man förminskar bilden så att den får plats i TV-rutan i sin helhet. Då uppstår ett problem som den degenererade TV-publiken har svårt för; nämligen att det blir två svarta fält i över- och underkant på TV-skärmen. Jag har, tro det eller ej, diskuterat med folk som faktiskt tror att de ser en kapad bild då widescreenformat visas. De säger; jamen, TV-bilden är ju inte helt fylld, allt syns ju inte på skärmen, jag har ju köpt en jättestor 29-tummare för att få en härlig filmupplevelse å så sänder de en jävla liten avlång, "smal" film som knappt syns i rutan därför att de har lagt in två förbannade svarta remsor över bilden, phaff, nymodigheter, bara för att de skall sälja sånadäringa jädra widescreenapparater.
Det är SANT! De tror att en film visad i widescreenformat är en "remsad" 4:3-bild för att det skall se "modernt" och nymodigt ut, nej film skall fylla hela TV-bilden, då ser man ju ordentligt, eller hur?
Då kommer vi ju osökt in på fenomenet Widescreen TV-apparater, alltså bredbilds-TV. Dessa apparater har en bredare bild och en ratio på 16:9, ett, för ögat, mycket behagligare format som dessutom går hyfsat bra att kolla film på. En vanlig biofilm har ju mycket bredare format än 16:9, men de svarta kanterna blir tunnare i över- och underkant om man skall se "hela" filmen, än på en vanlig 4:3-TV. Och trycker man ut filmen i rutan så 16:9-bilden helt fylls så missar man inte så särskilt mycket av kanterna i sidorna och det går att genomlida en film trots att den är litegrand kapad.
16:9-formatet sägs vara det nya standardformatet… Ja, när det gäller TV-apparater, men inte sändningar. Det sänds fortfarande glatt i 4:3 och nu tittar de som (vansinnigt nog, änna lite nyrikt och tidigt, sådär) har köpt widescreen-TV på en 4:3-bild och drar ut den för att fylla 16:9-formatet och bilden blir avlång på bredden istället.
Om man skall se 4:3-sändningar i en widescreen-TV måste det bli två svarta fält i vänster- och högerkant, men, nej, nu har man ju för fan gått och handlat en satans dyr bredbilds-TV, då skall jävlarimej bilden fyllas, oavsett om det blir avlångt och förvrängt, så det så.
En intressant grej är att i TV-program, som typ Bingolotto och liknande - som sänds i 4:3 - så fäller de in två svarta fält i över- och underkant när det skall visas någon musikartists senaste hitlåt. När låten är slut och artisten gjort sitt drar sig de båda svarta fälten tillbaka och vips är vi tillbaka i det trygga 4:3-formatet igen. Konstigt, va? Och hur konstigt måtte inte detta te sig i en widescreen-TV som idiotiskt nog är felinställd från början?
Detta är samhällsdesign på hög nivå. Man skapar problem för att folk skall efterfråga en lösning. Vem skall tillhandahålla lösningen? Jo, de som sitter i toppen på pyramiden och bestämmer över dig och mig!
Nu är det ju digitalteknik och Fan å hans moster på gång, det är digitalboxar som måste lanseras, digital bild- och ljudkvalitet, skit i om man knappt märker någon skillnad, skit också i om man med de nya boxarna inte kan kolla ett program och spela in ett annat - fan va bra, då säljer vi två boxar till mentalhjonen, dubbel vinst! Toppen, skit verkligen i att det redan finns busenkel teknik med två mottagare i en och samma box, vänta ett par år med den lösningen tills alla köpt på sig en box till varje rum och TV, och skall vi sälja boxarna med dubbel mottagare så skall de vara svindyra, ja, jävlar va me deg vi skall ro hem! Hur skall vi få idioterna att gå med på digitalomställningen som ingen egentligen är intresserad av?
Jo, börja med att sända filmer i fel format, lansera senare bredbilds-TV som ingen egentligen har någon nytta av, börja snacka om digital media, hur mycket bättre det är (för att inte snacka om HD-TV som också den kommer att kräva ytterligare en annorlunda box), men det tar vi senare när alla fåntrattar sitter med vanliga widescreens och inte fattar halv sju. När folk börjar fatta galoppen och tröttnar på att titta på 4:3 sändningar i sina bredbildsapparater, då kan ni ge er fan på att folk kommer att KRÄVA en digital omställning, slopa de analoga sändningarna, släck ner genast och ge oss, för FAAAN, digital-TV nu! Och analogsläckningen känns inte så påtvingad.
Visst, så går det på!
Problem och lösning.
Flytta nu över problemställningen på samhället.
Varför var det så långa köer på banken?
Jo, för att folk skulle sluta använda cash och använda kort istället.
Problem och lösning.
Varför finns det så få fungerande bankomater och varför är det ett sånt jävla hassle att använda sina kort, med avgifter och skit?
Jo, därför att i en förlängning skall inte heller kort vara gångbart, det blir mycket lättare för människor att handla säkert och snabbt om själva kortets chip sitter under huden, i t.ex. underarmen. Det gäller bara att få folk själva att kräva dessa förändringar.
Problem, lösning och kontroll.
Hur skall regeringarna få folk att vilja ha ett chip i armen, som kan synas överallt via t.ex. satellitövervakning - så som man idag håller koll på boskap och husdjur?
Jo, indoktrinering via TV och mobiler, skitmat och gifter som Aspartam och Fluor, med rädsla som t.ex. terrorhot och sjukdomar som fågelinfluensan, AIDS och många andra.
Problem, lösning, kontroll och övertagande av dina mänskliga rättigheter.
Detta händer i det stora landet i väst just nu, och snart över hela planeten.
Jag har en mycket stark känsla av att det, innan det är för sent, är dags att vakna upp och börja tänka lite själv och inte låta TV:n göra jobbet!

Inga kommentarer: